Om rygning

Om rygning

Tobaksrygning medfører en væsentlig forhøjet risiko for dårlig sårheling, infektion og vævsdød (nekrose) i forbindelse med kirurgi. Derfor kræves det, når man som vægttabspatient skal modtage MWL kirurgi i offentligt regi, at man ophører med rygning mindst 6 uger før operationen. Alle former for rygning, herunder piberygning, og ”fest”-rygning er indbefattet i kravet. Det anbefales at man opretholder rygestoppet i mindst 6 uger efter operationen, mens helingen pågår.

De negative indvirkninger af tobaksrøgen er naturligvis de samme ved alle andre plastikkirurgiske og kosmetiske operationer, som ikke er indbefattet af offentlig MWL-kirurgi. I disse tilfælde stilles måske ikke deciderede krav til rygestop, men plastikkirurgen vil nok spørge til det, når det er relevant, og så give enten anbefalinger eller krav om (midlertidigt) rygestop.

Nikotin-erstatninger (tyggegummi og plastre) kan anvendes, idet man ikke har fundet de samme negative effekter på helingen. E-cigaretter frarådes generelt af Sundhedsstyrelsen, eftersom de kemiske olier ikke er tilstrækkeligt undersøgt og samtidig under stærk mistanke for at kunne medføre kræft.